Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Včelám ve Spolaně se daří. Včelaři stočili více medu než loni
Velikost textu:  A AA
Včelám ve Spolaně se daří. Včelaři stočili více medu než loni

24-06-2021  

Na 60 kilogramů květového medu z Polabí stočili včelaři z úlů umístěných v areálu chemické společnosti Spolana v Neratovicích. Spolanský med plní nejen všechny normy dle odborných testů Výzkumného ústavu včelařského, ale pravidelně získává zlatou medaili nejvyšší kvality v soutěži Český med. Současně je jeho kvalita spolehlivým ukazatelem čistoty životního prostředí v areálu a jeho okolí. Projekt chovu včel medonosných funguje v tamním podniku od roku 2018. Letos se medobraní zúčastnili žáci ZŠ Libiš, kteří si prošli celý proces od sběru až po finální stáčení produktu do sklenic.
 
Spolanské medobraní je zlatým hřebem celého ročního snažení zdejších včelařů; z úlů se odebírají rámky se zásobou medu, následuje samotné vytáčení v medometu a stáčení produktu do sklenic. „Velmi nás těší, že květový med z Polabí zdobí každoročně zlatá medaile ze soutěže Český med. Doufám, že letos tomu nebude jinak, výsledky se dozvíme na podzim. Do velkovýroby medu se ale pouštět nehodláme. Význam včel totiž nespočívá pouze v produkci medu a dalších látek. Včely zabezpečují opylení kulturních plodin i volně rostoucí vegetace a kvalita medu vypovídá o kvalitě životního prostředí jak v areálu, tak i v nejbližším okolí,“ komentuje pozitivní dopady chovu včel Miroslav Falta, jednatel společnosti Spolana, a dodává, že sklenice s medem poslouží především jako nevšední pozornost.
 
V okolí neratovické Spolany se díky toku řeky Labe nachází rozmanitá fauna a flóra. Myšlenka chovu včel medonosných v místech původní výroby čokolády a sacharinu se tak v roce 2018 rychle uchytla. „Nyní se staráme o pět včelstev. Letošní snůška byla oproti loňskému roku lepší – vegetaci v okolí včelích úlů svědčí slunečné počasí. Problémem nebyly ani dubnové deště, včely nedostatky rychle dohnaly. Stočili jsme 60 kilogramů medu, tedy o 10 kilogramů více než loni,“ pochvaluje si Lukáš Karlík, vedoucí energetiky a vodního hospodářství ve Spolaně a nadšený včelař v jedné osobě.  
 
Tentokrát se medobraní zúčastnily i děti z libišské základní školy, kterým se podnik snaží předat zájem o životní prostředí formou nevšedního zážitku. Program si pro ně připravili jak včelaři, tak i Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou. „Děti měly poznat různé druhy medonosných rostlin a určit rekordmany ze zvířecí říše. Jedním z úkolů bylo popsat a správně poskládat jednotlivé části včelího těla. Nechyběla ani výroba tzv. zápichů a svíček ze včelího vosku. Za odměnu si děti odnesly pexesa, omalovánky, lízátka a bonbóny s tématikou či příchutí medu,“ uzavírá vedoucí Ekologického centra Martina Černá.  
 
                    
 
SPOLANA s.r.o. je jednou z největších chemických společností v České republice a jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu. Produkuje také síran amonný a kyselinu sírovou. Zaměstnává více než 700 lidí. Od roku 2016 je Spolana vlastněna skupinou ORLEN Unipetrol. Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina ORLEN v Česku a na Slovensku. V Česku je Benzina ORLEN s počtem 420 stanic největším řetězcem, na Slovensku s 20 stanicemi od roku 2019 nejrychleji rostoucím řetězcem. ORLEN Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Zaměstnává více než 4 800 lidí. ORLEN Unipetrol je kromě rozvoje podnikání hrdý na to, že je společensky odpovědnou společností. Proto věnuje stejnou míru pozornosti iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě
 
Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@unipetrol.cz

 

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL