Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  V ORLEN Unipetrolu se v pondělí 6. září uskuteční havarijní cvičení, dojde ke krátkodobému omezení dopravy
Velikost textu:  A AA
V ORLEN Unipetrolu se v pondělí 6. září uskuteční havarijní cvičení, dojde ke krátkodobému omezení dopravy

01-09-2021  

V pondělí 6. září 2021 se uskuteční od 9 do 11 hodin ve výrobním areálu skupiny ORLEN Unipetrol v Záluží u Litvínova plánované havarijní cvičení, během něhož dojde ke krátkodobému zastavení provozu na přilehlých pozemních komunikacích. Z výrobního areálu se budou ozývat výstražné signály a uskuteční se částečná evakuace osob. Cílem cvičení je prověřit vnitřní havarijní plán skupiny ORLEN Unipetrol.

„Bezpečnost je pro nás stěžejním tématem, proto také havarijní cvičení realizujeme každý rok, i když nám zákon ukládá prověření havarijního plánu jednou za tři roky. Během cvičení tedy prověřujeme účinnost havarijního plánu, aktuálnost provozní a bezpečnostní dokumentace a součinnost všech složek při řešení mimořádné události. Námětem letošního cvičení bude simulace úniku směsi uhlovodíků, vodíku a sulfanu z technologického zařízení a následného požáru ve výrobní části rafinérie,“ upřesňuje Adam Jarosz, člen představenstva skupiny ORLEN Unipetrol zodpovědný za řízení ochrany zdraví a procesní bezpečnosti, životní prostředí a investiční projekty

V rámci cvičení bude provedena také záchrana zraněného provozního zaměstnance pohybujícího se v blízkosti reaktoru, který byl zasažen účinky požáru. Pro účely cvičení bude také provedena evakuace osob z daného výrobního úseku.

S nácvikem likvidace mimořádné události bude ve spolupráci s Policií ČR provedena zkouška systému varování a vyrozumění, kdy se na krátký čas zastaví provoz na pozemní komunikaci I/27 (silnice mezi Mostem a Litvínovem), na pozemních komunikacích III/0272 směr Komořany a III/2541 směr Horní Jiřetín.

                    


Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina ORLEN v Česku a na Slovensku. V Česku Benzina ORLEN provozuje 421 stanic a je největším řetězcem. Na Slovensku je Benzina ORLEN od svého vstupu v roce 2019 jedním z nejrychleji rostoucích řetězců a v současnosti má ve své síti již 20 stanic. Skupina ORLEN Unipetrol patří mezi největší firmy v České republice a zaměstnává více než 4 800 lidí. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina ORLEN Unipetrol je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. 

Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: Pavel.Kaidl@orlenunipetrol.cz​


« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL