Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Sokoli na komínech skupiny ORLEN Unipetrol se připravují na hnízdění. Nově také v Pardubicích. Sledujte je online!
Velikost textu:  A AA
Sokoli na komínech skupiny ORLEN Unipetrol se připravují na hnízdění. Nově také v Pardubicích. Sledujte je online!

27-02-2023  

Letos je to již třináct let, co rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol sleduje se sdružením ALKA Wildlife sokoly stěhovavé ve svých výrobních areálech. Na komínech v Litvínově, Kralupech nad Vltavou a Neratovicích se od roku 2011 vylíhlo 41 mláďat tohoto ohroženého druhu. Nově ornitologové pro sokoly připravili hnízdní budku také na komínu pardubického závodu Paramo. Období námluv a příprav ke hnízdění začíná u sokolů stěhovavých obvykle právě na přelomu února a března. Na čtyřech komínech jsou umístěné kamery, takže lze sledovat život sokolů online na webových stránkách starameseosokoly.cz

„Hnízdění sokolů stěhovavých podporujeme v ORLEN Unipetrolu už třináctou sezonu. Veřejnost může sokolí příběhy sledovat tradičně v přímém přenosu​ ze čtyř komínů ve třech lokalitách našich výrobních areálů. Sokoli pravidelně hnízdí na dvou komínech v Litvínově a po jednom v Kralupech nad Vltavou a Neratovicích. Letos jsme nainstalovali budku také na komín v pardubickém Paramu. Věříme, že tato sezóna bude pro sokoly úspěšná a sokolím párům se povede v každém z našich hnízd zahnízdit a vyvést mláďata,“ komentuje Katarzyna Woś, místopředsedkyně představenstva skupiny ORLEN Unipetrol.  

Díky přímému přenosu ze sokolích hnízd má veřejnost unikátní možnost seznámit se blíže s tímto vzácným dravcem. Budky jsou instalovány ve výšce přes sto metrů, protože sokoli si pro hnízdění hledají co nejvyšší místa, kde mají absolutní klid a výborný rozhled. Každý rok před hnízděním a námluvami sokolů ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife budky připravuje na celou sezonu. „Hnízdím budkám jsme již tradičně na podzim oblékli nový kabát v podobě nátěru, koberečku z umělé trávy a nového keramzitu pro hnízdění. Sokolí páry tak mají svá útočiště na jarní sezonu připravená. Období od námluv po vyvedení mladých totiž obvykle začíná na přelomu února a března a sezona již opravdu začíná. Sokoly jsme již zpozorovali na komínech v Litvínově, Neratovicích a Pardubicích. Díky teplému počasí je tedy možné, že sokolí páry začnou hnízdit dříve.“ 

Samička sokola stěhovavého zpravidla snáší jedno až čtyři vejce, na kterých sedí zhruba 30 dní, než se vylíhnou mláďata. Vylíhnutím mláďat začíná pro rodiče opravdový kolotoč starostí, jelikož potomci vyžadují pravidelnou péči a výživu. Jejich vydatný jídelníček zahrnuje především holuby, racky, nejrůznější menší ptáky a netopýry. Přibližně tři týdny po vylíhnutí mláďata ornitologové okroužkují, což do budoucna slouží k objasnění původu ptáků na českém území. Během návštěvy hnízda ornitologové také zjistí pohlaví mláďat. V červnu už mají mláďata dostatek sil a znalostí k tomu, aby mohla opustit hnízdo. Mladí dravci se vydají na zkušenou do světa a po dvou až třech letech si hledají vlastní teritorium, ve kterém se dokáží uživit a přivést na svět další generaci tohoto ohroženého ptačího druhu. Sokol stěhovavý může žít až 20 let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. Sokol stěhovavý v šedesátých letech minulého století z naší přírody zcela vymizel. V novém století počty dravců pomalu ale jistě rostou. V současné době se v Česku pohybuje již více než 130 párů sokola stěhovavého. 

                     


Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN Benzina v Česku a síť ORLEN na Slovensku a v Maďarsku. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největší multi-energetickou společností ve střední Evropě. ORLEN Unipetrol zaměstnává téměř 6 000 lidí a je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí.

Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@orlenunipetrol.cz
 

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL