Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Zaměstnanci ORLEN Unipetrolu loni vysportovali pro neziskové projekty více než 200 tisíc korun
Velikost textu:  A AA
Zaměstnanci ORLEN Unipetrolu loni vysportovali pro neziskové projekty více než 200 tisíc korun

02-03-2023  

Letos je to již sedm let, co rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol podporuje své zaměstnance v pohybu a spolu s nimi přeměňuje nasportované kilometry ve finanční podporu pro neziskové organizace nebo pro lidi, kteří se ocitli ve složité životní či zdravotní situaci. V roce 2022 dokázali zaměstnanci svými pohybovými aktivitami vysportovat pro dobročinné účely 220 tisíc korun, které byly darovány prostřednictvím Nadace ORLEN Unipetrol. Celkově se do výzvy zapojilo 253 členů Sportovního klubu skupiny.
 
„Jsme rádi, že se zaměstnanci svými sportovními aktivitami zapojují do pomoci lidem v nouzi. Kromě běhu, chůze a cyklistiky jsme loni do portfolia Sportovního klubu přidali nové pohybové disciplíny, a pomáhat tak může více zaměstnanců,“ vysvětluje Michał Chmiel, personální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol, a dodává: „Každá disciplína má svůj takzvaný ceník. Za kilometr běhu proměnil Sportovní klub spolu s Nadací ORLEN Unipetrol na dobrou věc 1,5 Kč, za kilometr chůze 1 Kč a za každý kilometr ujetý na kole, koloběžce či in-line bruslích 0,5 Kč. Započítávali jsme i další libovolné sportovní aktivity, a to 25 Kč za 30 minut.“

Původní portfolio sportů se tedy v loňském roce rozšířilo například o turistiku, běžkování, lyžování, ale také o interiérové aktivity, jako jsou například aerobní cvičení, lekce jógy nebo halové a míčové sporty. Pravidla byla u všech disciplín stejná. Zaměstnanci zaznamenávali své pohybové aktivity do jakékoli aplikace a vždy na konci měsíce poslali jejich souhrn na e-mail Sportovního klubu. U sportů či pohybových aktivit, jejichž výkony se neměří absolvovanou vzdáleností, stačilo poslat dobu, po kterou se sportovní aktivitě věnovali. Každým kilometrem nebo minutou sportu tak zaměstnanci pomohli dobré věci.

Všechny nasportované kilometry a časy proměnil Sportovní klub a Nadace ORLEN Unipetrol na finanční prostředky, které pak zástupci společnosti předali potřebným. O tom, která dobročinná organizace či konkrétní člověk finanční podporu získá, rozhodli členové Sportovního klubu. Za výkony z roku 2022 Nadace ORLEN Unipetrol rozdělila vysportovanou částku mezi šest různých projektů:

  • Cesta za snem – Organizace byla založena pro podporu lidí s handicapem, kteří chtějí sportovat i přes fyzické znevýhodnění. Peníze od dárců slouží na nákup darů pro organizace, ústavy, domovy seniorů, dětské domovy či nemocnice s cílem podpořit pohyb, rehabilitaci a sport (40 000 Kč)

  • Parent Project – Jde o pacientskou organizaci založenou rodiči, jejichž děti se narodily se svalovou dystrofií Duchenne/Becker a dalšími vzácnými nervosvalovými onemocněními raného věku. Organizace do programů zapojuje i rodiče zdravotně znevýhodněných členů, je zde snaha o zajištění komplexní péče (40 000 Kč)

  • Šance pro Tomáše - Tomáš je statečný kluk, co se pere s vážným onemocněním - spinální svalovou atrofií. Pro to, aby nemoc postupovala co nejpomaleji, potřebuje Tomáš soustavnou rehabilitaci, imobilní pomůcky a bezbariérové úpravy (40 000 Kč)

  • Naše Štěpánka - Štěpánka se narodila s kombinovaným zdravotním postižením, které bylo částečně odhaleno ještě před narozením. Postupně se přidaly další zdravotní obtíže, mezi které patří mj. poruchy příjmu potravy, epilepsie a kloubní hypermobilita. Potřebuje podpořit v oblastech jemné i hrubé motoriky (30 000 Kč)

  • Jakub Vybíral - Jakub je fotbalový fanoušek na invalidním vozíku, který trpí DMO spastickou kvadruparézou (nejtěžší forma dětské mozkové obrny). Zdravotní stav se neustále zhoršuje, a proto potřebuje nové pomůcky, které mu usnadní každodenní život (30 000 Kč)

  • K srdci klíč o.p.s. - Obecně prospěšná organizace, která poskytuje pomoc mladým dospělým, kteří opouští ústavní zařízení jako např. dětské domovy a chybí jim dovednosti potřebné k samostatnému životu, hledání zaměstnání, bydlení. Dar pomůže organizaci, která je dlouhodobě podfinancovaná, udržet se nad vodou, ale i zvýšit kvalitu služeb (40 000 Kč)

Sportovní klub spolu s Nadací ORLEN Unipetrol chce zaměstnance v pohybových aktivitách podporovat i v letošním roce. Hokejoví nadšenci se mohli na začátku února zapojit do hokejového turnaje Skybox Cup, který pořádá O2 Arena pro své partnery. V plánu je například i fotbalová zaměstnanecká liga nebo akce Běh ORLEN Unipetrol, která se bude konat na Benediktu v Mostě. Do těchto společných, ale i individuálních výzev se může zapojit každý zaměstnanec. Jedinou podmínkou pomoci je registrace ve Sportovním klubu a pravidelné zaznamenávání pohybových aktivit. 

                   


Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN Benzina v Česku a síť ORLEN na Slovensku a v Maďarsku. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největší multi-energetickou společností ve střední Evropě. ORLEN Unipetrol zaměstnává téměř 6 000 lidí a je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí.

Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@orlenunipetrol.cz

​​

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL