Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Mláďata sokolů rostou každým dnem. Od ornitologů dostali svůj „doklad totožnosti“
Velikost textu:  A AA
Mláďata sokolů rostou každým dnem. Od ornitologů dostali svůj „doklad totožnosti“

15-05-2023  

Mláďata páru sokola stěhovavého, který dlouhodobě hnízdí na komíně teplárny ORLEN Unipetrolu v Chemparku v Záluží u Litvínova, byla v pátek 12. května okroužkována. Sokolům kroužky slouží jako „doklad totožnosti“. Díky kroužku, který každé mládě dostalo, je v budoucnu budou ornitologové moci snadno identifkovat a sledovat tak počty tohoto kriticky ohroženého dravce na našem území. Sokolímu páru se v letošním roce na komíně litvínovské rafinérie podařilo vyvést čtyři mláďata. V obou rafinériích, ve kterých sokoli hnízdí, se na svět vyklubalo celkem osm mláďat, která je možná sledovat online přes www.starameseosokoly.cz

„Sokoli stěhovaví jsou kriticky ohroženým dravcem, jejich počty jsou proto pečlivě sledovány. Každé úspěšně odchované mládě podporuje návrat sokolů do naší krajiny. Na komínech v litvínovském areálu se společností ORLEN Unipetrol sokoly sledujeme už od roku 2011 a od té doby zde sokoli vyvedli přes 30 mláďat. V následujících týdnech bude možné sledovat mláďata objevující okolí hnízdní budky a během června už budou opouštět hnízdo.“ uvedl ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife.

„Tento ročník je počtem mláďat velmi úspěšný, z čehož máme velikou radost. Na hnízdění sokolů v našich areálech se pravidelně připravujeme. Vždy před příletem sokolího páru budky čistíme a techniky připravujeme na další sezonu. Od chvíle, kde samice začne zahřívat svá vejce je celé období hnízdění možné sledovat přes online kamery na stránkách www.strameseosokoly.cz​. Přes online stream je tak možné sledovat mláďata od jejich vylíhnutí, přes okroužkování až po vylétnutí z hnízda do světa.“ uvádí Katarzyna Woś, místopředsedkyně představenstva skupiny ORLEN Unipetrol.

Okroužkování je pro mláďata sokolů určitou předzvěstí doby, kdy budou opouštět hnízdo. Nejdříve začnou několik týdnů po obdržení kroužků prozkoumávat okolí hnízdní budky, učí se létat a během června ji následně úplně opouští. Mladí sokoli po dvou až třech začnou vyhledávat vlastní teritorium, ve kterém následně žijí a přivádí další generace mladých. „Díky kroužkování víme, že sokoli vylíhnutí v Litvínově žijí nejen zde na severu, ale také v západních a středních Čechách, Polsku, Sasku, Bavorsku a dokonce ve Francii. Letos například víme, že samec narozený před třemi lety v Litvínově vyvedl mladé s německou samicí na komíně Teplárny Trmice.“ dodává Václav Beran.

                   


Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN Benzina v Česku a síť ORLEN na Slovensku a v Maďarsku. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největší multi-energetickou společností ve střední Evropě. ORLEN Unipetrol zaměstnává téměř 6 000 lidí a je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí.

Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@orlenunipetrol.cz

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL