Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Děti společně s rybáři vypustily do řeky Bíliny stovky ryb
Velikost textu:  A AA
Děti společně s rybáři vypustily do řeky Bíliny stovky ryb

15-04-2024  

Po půlroce se děti a rybáři z Českého rybářského svazu opět setkali u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě na tradičním zarybňováním řeky Bíliny. Při letošním jarním vypouštění svůj domov v Bílině nalezlo na 400 kg ryb. Nadace ORLEN Unipetrol, která vypouštění organizuje a finančně podporuje, pomáhá s údržbou vodního ekosystému Bíliny jejím zarybňováním dvakrát do roka. Na vypouštění do řeky zve pravidelně školáky ze základních škol, kteří tak poznávají život v českých tocích.

„Vypouštěním ryb organizujeme dvakrát ročně a podporujeme tím pestrost života pod hladinou řeky Bíliny. Vypouštění takového množství ryb je navíc velkým zážitkem pro děti z místní základní školy, kteří si za asistence rybářů mohou na ryby sáhnout a sami je vypustit do řeky vlastníma rukama,“ říká k letošnímu vysazování ryb Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol.

Do řeky jsou vypouštěny tradiční druhy ryb, mezi které patří např. líni, cejni, plotice či perlíni. Složení a poměr jednotlivých druhů ryb určuje Český rybářský svaz podle předchozího monitoringu četnosti druhů v Bílině. Při samotném vypouštění rybáři dětem vypráví o podvodním životě v českých řekách a o zajímavostech ze života ryb. Ekologické centrum v Mostě pro ně navíc připravuje různá výuková stanoviště a hry.

„Při každém vysazování ryb máme pro děti připravený doprovodný program. Na začátku akce se děti dozví od rybářů spoustu zajímavostí z vodní říše, které pak využijí při plnění úkolů na stanovištích, která jsou rozmístěna podél řeky. Děti vždy nejvíce baví kreativní úkoly, jejichž výsledek si pak mohou po akci odnést s sebou,“ dodává Martina Černá, vedoucí Ekologického centra Most.

ORLEN Unipetrol touto tradiční akcí, kterou organizuje už od roku 2010, pomáhá zvyšovat rybí populaci Bíliny a šířit povědomí o ochraně přírody mezi dětmi ze základních škol a dětských domovů. Do zarybňování řeky Bíliny již skupina ORLEN Unipetrol investovala více než jeden milion korun, za které bylo nakoupeno a vypuštěno do vody přibližně 11 tun původních druhů ryb. 

 
 

Informace o Nadaci ORLEN Unipetrol
Nadace ORLEN Unipetrol zahájila svou činnost v roce 2017. Hlavním posláním nadace je podpora vzdělávání a popularizace vědy, především přírodovědných a technických oborů, ale také oblast společenské odpovědnosti s důrazem na podporu lokálních komunit a také životního prostředí. Dlouhodobě podporuje školy, pedagogy i studenty prostřednictvím grantových programů. Prostřednictvím projektu Plastík a jeho kouzelný kufřík  nabízí žákům prvního stupně exkurzi do světa chemie skrze zábavné pokusy. V rámci podpory vzdělávání a aktivit nadace s tím spojených vzniklo množství vzdělávacích materiálů a výstupů v podobě výukových videí. Ta jsou dostupná na www.nouonline.cz​. Nadace se od roku 2024 věnuje také společenské odpovědnosti v oblastech životního prostředí, podpory místních komunit nebo dobrovolnictví. Mezi naše aktivity v této oblasti patří např. podpora dobrovolnických a komunitních projektů či charitativní sbírky nebo zarybňování řek, podpora hnízdění ohroženého sokola nebo také chov včel medonosných. Nadace dlouhodobě spolupracuje s mnoha neziskovými organizacemi. Často se ale také jedná o reakci na aktuální dění ve společnosti a mimořádné události. Informace o poslání Nadace ORLEN Unipetrol a všech ostatních aktivitách najdete na internetových stránkách www.nadaceorlenunipetrol.cz.

Kontakt:
Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol
telefon: 736 506 939

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL