Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Radostná zpráva od sokolích rodičů: Vylíhla se tři mláďata!
Velikost textu:  A AA
Radostná zpráva od sokolích rodičů: Vylíhla se tři mláďata!

23-04-2024  

V hnízdní budce na komíně teplárny litvínovské rafinerie skupiny ORLEN Unipetrol bude v následujících týdnech rušno. Po měsíčním zahřívání vajíček se sokolím rodičům vylíhla tři mláďata. Čerství rodiče budou o své mladé v následujících několika týdnech pečovat společně. Než mláďata vyrostou a budou plně soběstačná, budou je jejich rodiče střídavě zahřívat a shánět jim potravu v podobě holubů, racků a dalších menších ptáků. Sokolí příběhy, včetně pravidelného krmení mohou diváci sledovat non-stop přes online stream.

„Stejně jako v loňském roce se i letos sokolím rodičům podařilo přivést na svět další generaci tohoto unikátního dravce. V litvínovské budce to bude již dvanáctý vyvedený vrh sokolích mláďat, z čehož máme velikou radost a těšíme se na následující týdny, kdy bude možné pozorovat jejich krmení a rychlý růst,“ říká Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol.

Sokolí samice svá vejce, která snesla v březnu, zahřívala vlastním tělem necelý jeden měsíc, dokud se nevyklubala mláďata. V tu chvíli sokolím rodičům začal kolotoč starostí, a to zejména se sháněním dostatku potravy, protože mláďata ke svému viditelně rychlému růstu potřebují dostatek živin. Zhruba tři týdny po vylíhnutí se ornitologové vypraví ke hnízdu na komíně, kde mláďata zkontrolují a okroužkují odečítacími kroužky. Díky nim je později možné sokoli identifikovat a mít přehled o jejich počtech na našem území.

Sokolí rodiče do okolí svého hnízda létají obstarávat potravu každý den. Tu pak přinášejí celou mláďatům, která živí nalezenou kořistí několikrát denně. „Potrava sokolů v jednotlivých areálech se velmi liší, záleží na nabídce. Někde dominují holubi a přítomnost sokola může populaci v areálech často nežádoucích holubů snížit. Nikdy ale nedojde k tomu, že by holuby úplně vyhnali či vylovili. Přítomnost sokola nevede k vyhynutí kořisti, ale k ozdravení její populace a rozvoji obranného chování, na což musí sokoli zpětně reagovat přizpůsobením taktiky lovu. Jsme tedy svědky neustálého závodu mezi predátorem a jeho kořistí,“ říká ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife.

Sokolům se daří také v dalších areálech skupiny ORLEN Unipetrol. V Kralupech nad Vltavou samice snesla vajíčka v polovině března, ze kterých se před týdnem vyklubala tři mláďata. Loni tam sokolí pár odchoval čtyři mladé sokoly, stejný počet, který se podařilo odchovat také sokolím rodičům v Litvínově. 

 
 


Informace o Nadaci ORLEN Unipetrol
Nadace ORLEN Unipetrol zahájila svou činnost v roce 2017. Během dosavadního působení rozdělila v rámci stipendijního programu 9 milionu Kč mezi 323 středoškolských a vysokoškolských studentů přírodovědných a technických oborů. V rámci školního grantového programu rozdělila přes 12,6 milionů Kč mezi 94 základních a středních škol z celé republiky na podporu vzdělávací a vědecké činnosti. Podpořila 45 pedagogů částkou 1,6 milionu Kč v rámci pedagogického grantového programu. Do vzdělávacího projektu Plastík a jeho kouzelný kufřík se od roku 2021 zapojilo celkem 90 základních škol. Projekt nabízí žákům prvního stupně exkurzi do světa chemie skrze zábavné pokusy. Informace o poslání Nadace ORLEN Unipetrol a všech ostatních aktivitách najdete na internetových stránkách www.nadaceorlenunipetrol.cz.

Kontakt:
Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol
e-mail: nadace@orlenunipetrol.cz 
telefon: 736 506 939

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL